DRY (programmeren)

DRY staat voor het Engelse Don't Repeat Yourself (jezelf niet herhalen). DRY is een principe in de softwareontwikkeling waarbij je herhaling van patronen in programmacode probeert te vermijden.

DRY (programmeren)

DRY staat voor het Engelse Don't Repeat Yourself (jezelf niet herhalen). DRY is een principe in de softwareontwikkeling waarbij je herhaling van patronen in programmacode probeert te vermijden. Wanneer het DRY-principe correct wordt gebruikt kun je code hergebruiken zonder deze opnieuw te hoeven schrijven.

Binnen App Inventor kun je hiervoor gebruik maken van procedures.

Stel in de code kom je zoiets als dit tegen:

Je kunt al zien dat heel veel blokken op elkaar lijken. Er zijn maar kleine verschillen. Je kunt dan een procedure maken die ervoor zorgt dat je en minder blokken nodig hebt en dat je jezelf niet herhaalt. Via het witte tandwiel kun je invoer mogelijkheden toevoegen aan de procedure. Hoe dat precies werkt leg ik hieronder verder uit.

Ik heb in de procedure nu alles wat hetzelfde is geknipt en geplakt. Enkel wat anders was moet ik straks meegeven. In dit geval de invoer noot.

De door jou aangemaakte procedure is terug te vinden in het blokkenoverzicht.

De blokken die ik eerst had kunnen door de aangemaakte procedure er nu zo uitzien. Veel beter leesbaar en je hebt veel minder blokken nodig.

Probeer maar eens bestaande code van jezelf zo aan te passen dat je gebruik maakt van procedures waardoor je code niet herhaalt.