Extensies, extensies, extensies

Extensies of uitbreidingen, zoals ze in de Nederlandstalige versie van App Inventor worden genoemd, zijn stukjes code waardoor je je project dingen kunt laten doen die anders met de standaard blokken van App Inventor niet of moeilijk mogelijk zijn.

Extensies, extensies, extensies

Extensies of uitbreidingen, zoals ze in de Nederlandstalige versie van App Inventor worden genoemd, zijn stukjes code waardoor je je project dingen kunt laten doen die anders met de standaard blokken van App Inventor niet of moeilijk mogelijk zijn.

Denk hierbij aan het opvragen van gegevens over je telefoon, zoals geheugenruimte, processor. Maar je kunt hierbij ook denken aan uitgebreidere mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken.

Een overzicht van alle beschikbare extensies is te vinden via de Engelstalige webpagina https://puravidaapps.com/extensions.php

Sommige extensies zijn gratis en sommige zijn betaald. Sommige zaken die extensies doen zijn wel te maken met de standaardblokken maar vergen veel tijd om deze te maken.

Hoe gebruik je extensies in App Inventor

Extensies inladen doe je op de volgende manier. Je gaat naar de categorie Uitbreiding en klikt vervolgens op importeer uitbreiding.

Je krijgt dan onderstaand dialoogvenster te zien. Een extensie kun je laden vanaf je computer of via een internet adres.

Kies je Vanaf mijn computer en vervolgens op Choose File dan kun je op je harde schijf de extensie zoeken die je wil importeren. Kies je Internet Url dan kun je een webadres opgeven waar je extensie zich bevind. Daarna klik je ook op Import. Voor deze tutorial maak ik gebruik van de mogelijkheid om een vanaf mijn harde schijf een extensie te importeren zoals je kunt zien in onderstaand voorbeeld.

ℹ️
Hier heb ik een extensie van Taifun gebruikt. In het begin van deze tutorial heb ik al verwezen naar zijn website waar naast extensies nog heel veel materiaal te vinden is. Alles wel in het Engels. 

Heb je dat vervolgens gedaan en klik je op Import dan word de extensie toegevoegd aan je project.

Als de extensie is ingeladen in je project dan werkt hij verder net als dat je de standaard componenten en blokken zou gebruiken.

Om de extensie te kunnen gebruiken moet je hem wel in de designer slepen net als je met andere componenten doet.

Je ziet dat de extensie onder aan je telefoon komt te staan net als het in componenten overzicht.

Ook in de Blokbewerker is hij terug te vinden en kun je de blokken gebruiken.

Informatie over een extensie kun je in het ontwerpscherm opvragen door op het ?-teken de klikken naast de extensie naam.

Een extensie verwijderen doe je door op het blokje met de x te klikken naast het vraagteken. Je krijgt dan het volgende dialoogvenster te zien.

⚠️
Let op! Naast de extensie worden alle blokken verwijderd die je hebt aangemaakt die betrekking hebben op de extensie.

Een ander ding waar je ook aan moet denken is dat als je een extensie gebruikt dan gebruik je een stukje code dat niet word onderhouden door de makers van App Inventor. De ontwikkelaar van de extensie kan stoppen met het ondersteunen van zijn extensies waardoor jouw project niet meer kan werken. Of App Inventor krijgt nieuwe uitbreidingen waardoor bepaalde extensies het niet meer kunnen doen. Bedenk dus goed of en welke extensie je gaat gebruiken in je project.