Struikelstenen wandeling

“Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is”

phone
INFORMATIE

De wandeling

graphic

Algemeen

Uitleg over de werking van de app

Via het tandwiel kun je instellen hoe de kaart eruit ziet die je kunt gebruiken tijdens de wandeling. Bijv. het gebruik van satellietbeelden instellen en of je de kaart schuin van boven wilt zien. Zie voor het gebruik van satellietbeelden ook het onderdeel veel gestelde vragen i.v.m. mogelijk extra kosten.

Via de knop START ga je naar de kaart met de route. Je eigen positie is terug te zien via het blauwe bolletje dat zichtbaar is op het scherm. Zie je dat niet dan staat misschien je GPS niet aan. In principe doet de app dit voor je, zoniet dan zul je dat zelf moeten doen. Je kunt de route zowel met de klok mee als tegen de klok in lopen. De wandeling is geschreven om hem met de klok mee te lopen. Wat de verschillende kleuren van de marker betekeken kun je hier lezen.

Via de knop met het vraagteken krijg je wat algemene informatie over de route die je gaat lopen.

Struikelstenen

Sinds mensenheugenis bestaat de gewoonte om plaatsen te markeren door het oprichten van een steen.

Dat gebeurt ook vandaag de dag. Er worden stenen geplaatst als gedenkteken op straat en in de gevel. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig (*1947) is in 1994 begonnen aan een monumentaal project door kleine stenen aan te brengen op het trottoir voor de huizen waar mensen hebben gewoond die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn, m.n. joden. Op deze stenen staan hun naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden. Gunter Demnig noemt zijn stenen Stolpersteine of Struikelstenen (Stolpern = struikelen) omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en omdat je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Over heel Europa zijn inmiddels zo’n 61.000 Stolpersteine gelegd op 1200 plaatsen. Zo krijgt ieder slachtoffer een eigen monument. In Tilburg zijn tussen 2010 en 2017 achtentwintig steentjes gelegd. Voor 2019 zijn twaalf nieuwe stenen gepland. Deze wandeling (2018) laat u stil staan bij 17 struikelstenen.

graphic
graphic

Devotietegels

In Tilburg zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in diverse wijken Mariabeelden geplaatst om bescherming af te smeken tegen de gevaren van de oorlog.

Behalve de kapel van Maria Onze Lieve Vrouw ter Nood, zijn vooral in Tilburg devotietegels geplaatst om bescherming te vragen tegen oorlogsgeweld of uit dankbaarheid voor de genoten bescherming van Maria tijdens de oorlog. Deze stenen hebben vaak een beeltenis van Maria. We zien 10 devotietegels. Mevr. Hélène van Kempen inventariseerde de devotietegels in Tilburg. Ze liep daarvoor in 65 wandelingen alle 685 Tilburgse straten binnen de Ringbanen af. In 193 straten zijn devotietegels te vinden, in totaal 463, waarvan wij er een aantal zullen zien. Ze bevinden zich dus door de hele stad. Ze zijn meestal van terracotta, maar ook vaak prachtig geglazuurd.

SCHERMAFBEELDINGEN

Screenshots

FAQ

Veelgestelde vragen

Wat betekenen de kleuren van de verschillende markeringen?

De gele markers geven de struikelstenen aan. Alle struikelstenen in Tilburg zijn terug te vinden in de app. Sommige bevinden zich niet op de route van de wandeling. Als je uitzoomt op de kaart komen er meer gele (en groene) markers in beeld.

De groene markers geven de plekken aan waar in 2019 struikelstenen worden gelegd en voor wie.

De blauwe markers geven de plekken aan waar er devotietegels gevonden kunnen worden of andere bijzondere plekken.

Komt er ook een versie voor mensen met een Iphone?

Nee, die komt er (voorlopig) niet.

Hoe is mijn privacy geregeld?

De app verstuurt of deelt op geen enkele manier persoonlijke informatie van de gebruiker met de makers van de app.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van het programma?

De app is gratis te gebruiken. Er kunnen kosten verbonden zijn doordat de kaart of satellietbeelden geladen moeten worden. Vooral het gebruik van de satellietbeelden levert meer dataverkeer op. Via de app Google Maps is het mogelijk de kaart offline op de telefoon te bewaren zodat de app ook zonder internetverbinding te gebruiken is. Meer informatie daarover is hier te vinden.

phone_android

Download

Beschikbaar voor smartphones met het Android besturingssysteem.*

*Werkt vanaf Android 4.0.

Tilburg, Nederland